Избирателната активност в САЩ по време на тазгодишните междинни избори беше втората

...
Избирателната активност в САЩ по време на тазгодишните междинни избори беше втората
Коментари Харесай

Избирателната активност в САЩ е втората най-висока от 50 г.

Избирателната интензивност в Съединени американски щати по време на тазгодишните междинни избори беше втората най-висока от повече от 50 години насам, само че по-ниска от тази на последните избори за Конгрес през 2018 година

Малко по-малко от 50% от имащите право на глас го упражниха на 8 ноември, с цел да изберат кои законодатели ще ги съставляват в Камарата на представителите и Сената.

Данните, регистрирани от US Elections Project и представени от БиБиСи, могат да бъдат проследени чак до 1902 година, само че от този момент насам броят на имащите право на глас се е трансформирал доста.

Едва на 4 юни 1919 година Конгресът подсигурява правото на американските дами да гласоподават, до момента в който афроамериканците в Съединени американски щати получават право на глас от 1965 година нататък.

Тази година се оспорват 35 места в горната камара - Сената, и всички 435 в долната - Камарата на представителите. Засега не е ясно кой ще поеме надзор над Конгреса, защото се чакат резултатите от 4 оспорвани щата - Аризона, Уисконсин, Джорджия и Невада. Възможно е да изминат няколко дни, преди те да бъдат оповестени дефинитивно.

Към момента демократите имат нежно преимущество в борбата за Сената, водейки с 48 на 47. Остават 5 места, които се оспорват в 100-членната горна камара, в която всеки щат има по двама представители. Ако в последна сметка резултатът е 50:50, демократите ще запазят контрола над Сената, защото ще се задейства гласът на вицепрезидента Камала Харис и той ще им даде болшинство.

В конкуренцията за Камарата на представителите републиканците имат преднина със 199 на 173. Нужни са 218 места за обезпечаване на болшинство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР